Dorota Miśkiewicz - płyty z autografem

Dorota Miśkiewicz - płyta CAMINHO z autografem

SPRZEDANO

Dorota Miśkiewicz "Caminho" czyli droga. Ten obco brzmiący tytuł nowej płyty Doroty, ma zapewne zwrócić uwagę na perkusjonistę Guello, który na jej nagranie przyleciał specjalnie z San Paulo. Brazylijskie podejście do rytmu nadało koloryt wszystkim piosenkom, nie tylko sambom i bosanowom, tak jak mogliśmy się przekonać podczas opolskich Premier słuchając piosenki "Magda, proszę". Na płycie znalazły się dwa piękne duety - z Grzegorzem Turnauem oraz z Grzegorzem Markowskim! Ponadto na uznanie zasługuje udział w kilku piosenkach wybitnego pianisty - Marcina Wasilewskiego, a także gitarzysty, współkompozytora i współproducenta płyty - Marka Napiórkowskiego. Brzmienie całości jest bardzo naturalne, same klasyczne instrumenty, oldschoolowe gitary, Hammond, Rhodes, kwintet dęty drewniany Kompozycjom Doroty i Marka Napiórkowskiego treść nadali Grzegorz Turnau, Michał Rusinek, Karolina Kozak i sama Dorota. Dokąd prowadzi ta droga, "Caminho"? Tego nie wiemy. Wiemy, że idzie się nią bardzo przyjemnie!

*****

Dorota Miśkiewicz - płyta "pod rzęsami z autografem

SPRZEDANO

Dorota Miśkiewicz to artystka, która ma za sobą współpracę z takimi gwiazdami polskiej wokalistyki jak Ewa Bem, Mietek Szcześniak i Anna Maria Jopek oraz z takimi jazzowymi gwiazdami jak Tomasz Stańko, czy Włodzimierz Nahorny. To nie tylko doskonała wokalistka, ale również klasycznie wykształcona skrzypaczka, która doskonale łączy w swojej muzyce jazzowego ducha z lekko popową formą. Pod rzęsami to drugi solowy album Doroty Miśkiewicz. Znajdziemy tutaj dwanaście nastrojowych i poetyckich utworów w większości napisanych przez samą artystkę przy współpracy gitarzysty Marka Napiórkowskiego. Obok nich na płycie znalazła się również nowa interpretacja utworu Wyspa, drzewo, zamek z repertuaru Perfectu oraz utwór Pod rzęsami zaśpiewany w duecie z Grzegorzen Turnauem. Wśród specjalnych gości pojawiają się tutaj między innymi współpracujący z Anną Marią Jopek - Paweł "Bzim" Zarecki oraz Robert Kubiszyn, Robert Luty i Henryk Miśkiewicz. I>Pod rzęsami to album, który odznacza się swoistą elegancją, jazzową ekspresją i nostalgiczną liryką.

*****

Dorota MiśkiewiczDorota Miśkiewicz

Wybitnie uzdolniona wokalistka, kompozytorka, autorka tekstów.
Artystka o niepowtarzalnym, charakterystycznym stylu i muzycznej ekspresji, której znakiem rozpoznawczym są nastrojowe, liryczne kompozycje balansujące na granicy jazzu i wyrafinowanego popu. Na jej płytach odnaleźć można kobiece, pełne zmysłowości ballady, delikatne bossa novy, klimaty etniczne, ale i ostrzejsze rockowe nuty.

Współpracowała i koncertowała z największymi gwiazdami show-businessu: Nigelem Kennedy, Tomaszem Stańko, Ewą Bem, Anną Marią Jopek, Włodzimierzem Nahornym czy z samą Cesarią Evorą, od której otrzymała swoistą legitymację do światowej kariery, będąc, jako jedyna polska wokalistka oprócz Kayah, zaproszoną do wspólnego nagrania utworu, promującego ostatnią płytę Evory.

Zadebiutowała w 2002 roku nominowanym do Fryderyka albumem "Dorota Goes to Heaven", w dwa lata później wydała kolejny krążek "Pod rzęsami".  22 września 2008 wydała trzeci album "Caminho" z udziałem m.in. brazylijskiego perkusjonisty Guello oraz pianisty jazzowego Marcina Wasilewskiego i współkompozytora piosenek, gitarzysty Marka Napiórkowskiego. Gościnnie na płycie wystąpili również Grzegorz Markowski oraz Grzegorz Turnau, który napisał teksty do dwóch piosenek (w tym tytułowej). Płytę promowała piosenka "Magda, proszę" zaprezentowana na Festiwalu w Opolu (2. miejsce z głosowania Jury) dedykowana Magdzie Czapińskiej oraz "Budzić się i zasypiać (z tobą)". Jedną piosenkę ("Jeśli chcesz spokojnie życie przejść") napisała Karolina Kozak, autorami tekstów są w głównej mierze Dorota i Michał Rusinek.

Wybrana dyskografia:
Zatrzymaj się - Grami 2002
Pod rzęsami - SONY BMG 2005
Caminho - SONY BMG 2008

Gościnnie:
Cesaria Evora: "Rogamar" 2006 SonyBMG
Ścieżka dźwiękowa "Ja wam pokażę" 2006 SonyBMG
Henryk Miśkiewicz: "Uniesienie" 2005 Grami
Grzegorz Turnau: "11:11" 2005 Pomaton EMI
Tomasz Stockinger: "Melodią Wracasz Do Mnie" 2005 Polskie Radio
Ścieżka Dźwiękowa "Zakochany Anioł" 2005 Pomaton/EMI
Janusz Strobel: "Wierny Sobie" 2005 Polskie Radio
Janga: "strona a" 2004 Grami
Henryk Miśkiewicz: "Full Drive" 2004 Grami
Ewa Bem: "ewa.ewa" 2004 Pomaton EMI
Anna Maria Jopek: "Farat" (CD oraz DVD) 2003 Universal Music
Krzysztof Popek: "Groovin' Heads" 2003 Powerbros
Włodzimierz Nahorny: "Nahorny-Karłowicz Koncert" 2002 Polskie Radio
Funky Groove: "Go To Chechua Mountain" 2002 Grami
Wojciech Młynarski & Zbig's Band: "Duke po polsku" 2002 Futurex
Różni artyści: "Pocztówka do św. Mikołaja" 2001 Polskie Radio
Ewa Bem: "Mówię tak, myślę nie" 2001 Pomaton EMI
Włodzimierz Nahorny: "Nahorny-Chopin Fantazja Polska" 2000 Polskie Radio
Krzysztof Kolberger /Anna Romantowska / Janusz Strobel: "Strofy Dla Ciebie" 1999 AtinaStudio
Anna Maria Jopek: "Szeptem" 1998 PolyGram Polska
Wojciech Zieliński: "The Heart Of A Spider" 1998 Dom
Włodzimierz Nahorny: "Nahorny-Szymanowski Mity" 1997 Polskie Radio
Włodzimierz Nahorny / Bogdan Loebl: "Kolędy Na Cały Rok" 1995 Polonia Rec.
Tomasz Stańko: "Roberto Zucco" 1995 Polonia Rec

Polecamy: www.dorotamiskiewicz.pl

źródło: GRAMI-ART


© Copyright 2004-2017
Powered by KAWASoft